L’atur senior a Sant Cugat
La pandemia ha portat un increment de l’atur a Sant Cugat de 855 persones, d’aquest total 358 son senior, de més 45 anys.
En el conjunt d’Espanya les dades indiquen que els sèniors son els que menys han patit a nivell laboral, mantenint pràcticament el nivell d’ocupació que tenien al començar la pandèmia; aquestes dades consideren l’atur registrat, no inclouen els erte.
Sant Cugat sempre ha destacat per el seu baix nivell d’atur,¿quina explicació té que Sant Cugat destaqui negativament per l’increment de l’atur covid i que els santcugatencs sènior hagin patit aquest augment que no segueix la tònica general del país?, el tema segurament requereix la feina dels experts en anàlisi de dades.
Pot semblar que el problema de l’atur sènior no es preocupant dins l’entorn general de crisi econòmica que vivim, però la consideració canvia radicalment si afegim una dada, de la que es parla poc, la durada de la situació d’atur; a la nostra ciutat tenim a 31 de març 1.020 persones de +45 que fa més de 12 mesos que estan sense feina, un 55% del total de demandants de feina d’aquesta franja d’edat; aquest percentatge es només del 30% en la franja dels de menys de 45 anys.
Els joves tenen un index d’atur esfereïdor, més del 40% i un nivell de precarietat difícilment suportable, però entren relativament menys en l’atur de llarga durada, en canvi un sènior quan queda sense feina té un risc elevat de caure en un pou que es va aprofondint mes a mes. Si tenim en compte la digitalització i la transformació que s’està produïnt en el món laboral, els majors de 45 anys que no actualitzin les seves competències i s’adaptin a la nova realitat corren el risc de no ser competitius, de ser exclosos del sistema; sense actuacions ambicioses i ben coordinades veurem creixer de manera important l’atur de llarga durada d’aquest segment d’edat.
Per això es fonamental gestionar de forma especialment intensa les situacions de l’atur sènior en el seu inici.
Article publicat en el Tot Sant Cugat del 23/04/2021